Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Američani se dávno odhalili ve filmech

Děkuji kolegovi blogerovi za charakteristiku Američanů. Domnívám se však, že z jeho strany jde o mazanou konspiraci ve snaze zatajit jejich pravidla, aby bylo zabráněno infiltraci dalších, nežádoucích cizinců. Ovšem díky četným výzkumům děl americké kinematografie byly podstatné rysy typických Američanů již dávno odhaleny.

Američan je dle hollywoodských filmů (zejména těch, které na konci hlásají, že byly natočeny dle pravdy) zvláštní živočišný druh, dorozumívající se především pomocí přesně určených frází a rituálů, které dávají tušit, že se jedná o nějakou sektu s velmi přísnými pravidly.
 
Pokud zazvoní zvonek a hrdinka jde otevřít svému milovanému, téměř vždy má ve dveřích barevnou vitráž, pokud se jedná o domek. V drtivé většině je to květinový vzorek.
 
Nejvíc sexy je zřejmě pro Američany černá barva. Americká filmová žena chodí na večeře výhradně v černých šatech, jiné šaty jsou patrně nepřípustné. Pokud se ukáže partnerovi ve dveřích, akci přebírá on - je na místě, aby se obdivně kácel a lichotil jí. Když dojdou do restaurace, vždy je obsazena stejnými klony žen téměř výhradně v černých šatech s rukávy i bez, v pouzdrech, tubách nebo mini. Zajímalo by mne, co se děje, když si to nějaká dáma přižene v šatech jiné barvy, jestli je přestříkána hned u vchodu restaurace, nebo rovnou vytříděna a končí na černé listině.
 
Často omílaným pravidlem vztahů v amerických filmech je sex až na 4. rande. Nevím, kdy a kde vzniklo toto přikázání, ale Američané se ho nábožně drží, a pokud žena povolí dříve, pak je považována za couru, courou skutečně je nebo se obává, že by ji za ni někdo mohl považovat.
 
Američané svým dívkám a ženám dávají patrně dle svých filmů jako epochální dárek pouze jedinou věc - hrací stroječek, pokud možno s figurkou baletky. Ženy a dívky vždy spolehlivě nad takovým darem slzí a rozplývají se, do krabičky se strojkem si dávají památeční fotografie a lístky z maturitního plesu. V chudších variantách filmů je někdy variováno ještě sněžící těžítko. Napjatě čekám, kdy konečně dojde ke zkřížení obou darů v hybridní hrací skříňku s baletkou, se kterou budou třást a ta bude tancovat do rytmu vloček.
 
Pokud má americká hrdinka ratolesti, největším hříchem je pro ni  zanechat je samotné doma až do 18 let. Ještě 14, 16leté potomky dochází hlídat hlídačka dětí. Pokud by filmové děti i pubertálního věku byly doma samotné, následuje represe v podobně sociálních pracovnic. Naopak pro filmové hrdiny není žádným problémem sjednat narychlo jakéhokoliv cizího člověka přes hlídací agenturu, včetně nafetovaných teenagerů, které vidí poprvé v životě a nechat si beze strachu a bez mrknutí oka od nich pohlídat třeba dvě batolata a jednoho kojence.
 
Když se americkému herci něco nepovede, neuslyšíte ho jadrně klet, vztekat se (povoleno je pouze rozhození rukama nebo při velkém maléru jedno nebo dvě kopnutí do prachu), ale použije univerzální frázi "Zvoral jsem to!" Jak si při tom uleví, bůh suď.

Ovšem jestli se zadaří, filmový Američan vždy tanči vítězný tanec s vrtěním v bocích, lhostejno jestli doma nebo v kulisách jeho pracoviště.
 
Jestliže Američané ve filmu sportují, je takřka nemyslitelné, aby se jednalo o něco jiného než baseball, zejména pro mladší sportsmeny. Dobře usazení pánové zase rokují na golfových hřištích. Téměř vždy při tom uzavírají obchody. Pokud se v mizivém procentu filmů ukazuje basket nebo americký fotbal, jedná se o alternativní produkci.

Podobných filmových klišé v amerických filmech by se jistě dala najít hromada, dokonce kdysi v dřevních dobách na netu kolovala zase jiná filmová klišé, zaměřená na akční filmy a detektivky  Určitě i vy máte své oblíbené a vypozorované výrazy a situace, které se táhnou hollywoodskou kinematografií jako červená nit.

I když u nás vzniká kromě tuzemských kinematografických perel i mnoho opravdu příšerných a nudných českých filmů, tuhle šablonovitost tam nepozoruji, buď na ni nemám oko jako místní divák nebo se jí teprve dočkáme.

Autor: Dana Bočková | pondělí 19.7.2010 22:32 | karma článku: 21,34 | přečteno: 2624x
  • Další články autora

Dana Bočková

Pojďme kromě symbolických gest udělat něco, co naše zdravotníky opravdu podpoří

Každé lidské gesto sympatie a podpory je moc pěkné, povzbudivé a dojemné, ale je tu doba, kdy jen gesta nestačí a naši zdravotníci potřebují podporu skutečnou.

24.3.2020 v 3:18 | Karma: 19,29 | Přečteno: 609x | Diskuse| Politika

Dana Bočková

Ochota pomoci sirotkům nebo mediálně vzedmutá emoce?

Milí pomáhající a ochotní Češi, nenasedejte jen na mediální přestřelku pánů Kalouska s Babišem, pojďte pomoci doopravdy těm, o kterých neslyšíte denně, ale opravdu vás potřebují.

18.9.2018 v 5:19 | Karma: 41,96 | Přečteno: 2768x | Diskuse| Společnost

Dana Bočková

Stavět či nestavět další pomník v Letech? A musí to být zrovna pomník?

Potřebujeme opravdu zrovna památník v Letech? Nešlo by utrpení zdejších lidí uctít jiným a daleko funkčnějším způsobem? Do jaké míry jsme obětí manipulace a komu poslouží takový památník?

6.2.2018 v 19:27 | Karma: 42,23 | Přečteno: 2081x | Diskuse| Společnost

Dana Bočková

Čipování psů je dobrá věc a funguje, odpolitizujme toto téma a zbavme ho hysterie

Bohužel čipování psů bylo schváleno v době různých nepopulárních buzerací a represí a ne zrovna v optimální podobě, i tak jsem za to vděčná. Níže rozeberu proč a podíváme se spolu i na námitky veřejnosti.

3.7.2017 v 11:02 | Karma: 18,60 | Přečteno: 764x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Dana Bočková

Učila jsem tři roky v cirkuse. Byly to nejlepší roky mého života

Rozhovor s bývalou učitelkou Ivou Rosovou o tom, jak se učí a vychovávají cirkusové děti, čím ji obohatila tato práce a jak se s dětmi cestovalo a učilo zároveň.

11.2.2017 v 19:01 | Karma: 25,43 | Přečteno: 2186x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Pořadatelka nahé párty dostala v Rusku pokutu, provinila se kritikou války

25. dubna 2024  15:14

Moskevský soud ve čtvrtek uložil pokutu 50 tisíc rublů (asi 12 750 korun) televizní moderátorce a...

S vládou nemá smysl pokračovat v jednáních, a to ani za účasti prezidenta, řeklo ANO

25. dubna 2024  10:15,  aktualizováno 

V atriu Poslanecké sněmovny proběhla tisková konference stínové vlády hnutí ANO. Poslanci mluvili...

POLITICKÝ DIÁŘ: Pověstná „střídačka“ ODS a Kupkův úspěch na kongresu

25. dubna 2024

Premium Byť se před čtrnácti dny na kongresu ODS v Ostravě téměř nic nestalo (natož aby šlo o něco...

Odvrátili jsme dronový útok na Minsk z území Litvy, tvrdí Bělorusko

25. dubna 2024  13:11,  aktualizováno  14:56

Šéf běloruské tajné služby (KGB) Ivan Tertel ve čtvrtek uvedl, že se podařilo zmařit dronový útok...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!