Čipování psů je dobrá věc a funguje, odpolitizujme toto téma a zbavme ho hysterie

3. 07. 2017 11:02:01
Bohužel čipování psů bylo schváleno v době různých nepopulárních buzerací a represí a ne zrovna v optimální podobě, i tak jsem za to vděčná. Níže rozeberu proč a podíváme se spolu i na námitky veřejnosti.

Vláda schválila povinné čipování psů a jako každé striktní nařízení, i toto sklidilo bouři nevole, zvlášť, když předcházel zákaz kouření a EET. Část veřejnosti to vnímá jako další omezení a kontrolu, řada oponentů vlády po tomto tématu skočila a hodlá z něho vytlouci politické ostruhy, aniž by měla sebemenší ponětí o dané problematice.

Jsem přesvědčena, že čipování psů po mých letitých zkušenostech a spolupráci s více než 20 útulky napříč ČR je pozitivní a přinese užitek nejen majitelům psů, kterým záleží na tom, aby se jejich pes, jakmile se ztratí, vrátil domů co nejdříve, tak i lidem, kteří psy rádi nemají, protože jestli máme docílit úpravy negativních společenských jevů spojených s množením psů, jejich týráním, opouštěním zvířete a vyhýbáním se povinnostem, souvisejícím s jeho vlastnictvím, je nutné dané zvíře přiřadit k majiteli.

Prosím, odložme vášně stranou a podívejme se na výsledky čipování psů tam, kde již léta a dobře funguje – je mnoho měst, kde se již povinně čipuje a kladné výsledky se dostavily. Např. útulek Děčín i Praha Troja mají dohledatelnost majitelů více než 85 % nalezených psů. V Děčíně se již během r. 2015 z 152 čipovaných psů okamžitě vrátilo majiteli 150 z nich.

Ztracený pes v útulku prožívá stres, rostou též náklady na jeho ubytování zde, čím déle tu pobývá. Ne vždy je to jednoduché psa dohledat. Existují totiž obce, kde starostové neplní zákonnou povinnost se o nalezené zvíře postarat, vyhánějí ho dál, případně ho popováží a pokud se dostane do obce někam dále, která má smlouvu s útulkem někde ještě dál, může se dostat i do útulku několik desítek km vzdáleného, kde ho již majitele nenapadne hledat. Každý útulek má čtečku čipů, je tedy otázkou několika minut při přijetí psa odečíst číslo jeho čipu. Pokud majitel neopomenul registraci v některém z registrů a v registru nemá zastaralý telefon, dozvíme se za pár minut, čí pes je a putuje domů.

Chybou je povinné čipování až v půl roce. Zákon bohužel nebyl schválen v navrhované podobě a moc by mne zajímalo, kdo proti němu protestoval a docílil toho, že je povinnost čipovat až v půl roce psa, kdy již je dávno od chovatele pryč. Těžko se lze tak kasat, že to nějak postihne množírny, které se štěňat zbavují do 6 týdnů věku. Na postih množitelů tedy fungovat nebude, ale pořád věřím, že i tak má pro dohledání psů cenu a zpřísnit ho později, aby bylo nutno čipovat dřív, je stále jednodušší, než jeho zavedení. Ale alespoň v množírně lze identifikovat feny, které pak nelze zaměňovat jednu za druhou.

Mnoho petic žádalo stát, aby dělal finanční kontroly množitelů. Kdejakou matku pronásleduje finančák za prodej hadříků nebo korálků na Aukru, Fleru ap. a s miliony inzerátů štěňat neudělají nic, přitom tam protékají obrovské nezdaněné příjmy. Je to tedy v zájmu státu a když mohou čipovat chovatelé psů s PP, kde řada plemen od bolestivého tetování, které vybledne a je nutno ho obnovovat, přešla již dávno na čipy, skutečně nechápu důvod, proč se nyní schválilo čipování až v půl roce. Pokud si někdo namnoží voříšky, i on by měl čipovat, než je rozdá či prodá a ne s neudatelnými a nechtěnými štěňaty, která množí 1-2x do roka, pak obtěžovat útulky a spoléhat se, že to za něj zaplatí dobrovolníci a obce. Pak by možná i jemu svitlo, že je levnější si nechovnou fenu vykastrovat, než množit štěňata a naplňovat útulky.

Druhou chybou je neexistence státního registru a neuzákoněná povinnost čip registrovat v některém z registru čipů, protože bez registrace je k ničemu. Další pihou na kráse je to, co jsem s poslanci řešila ve Sněmovně již v r. 2008, kdy se napříč politickým spektrem shodli a povinné čipování již bylo zařazeno do zákonů ke schválení a vyplynula potřeba státního registru (bohužel se nejde spolehnout na soukromý subjekt, který může kdykoliv ukončit činnost). Nezaregistrovaný čip je totiž k ničemu a veterináři registraci čipu většinou nedělají, bohužel. To už je povinnost majitele. Pak ovšem padla vláda, nastoupila ČSSD a nikoho tohle téma najednou nezajímalo. Povinnou registraci neschválili ani nyní, prý z důvodu, že by se nestihla veřejná soutěž na státní registr, když se to schvalovalo na poslední chvíli. Nechápu, proč se to schvalovalo až na poslední chvíli v této podobě, podklady jsem předkládala i s vysvětlením MZE od r. 2008 pravidelně, naposled letos v září, kde jsem o nutnosti registrace psala, ale stále doufám, že toto další vlády doladí.

Nyní se podíváme na připomínky lidí, kteří proti čipování psů mají připomínky (a někdy opravdu iracionální):

1) Čipování psů je začátek, následuje čipování lidí.

Prosím, nešiřte tento anarchistický výmysl. Psi se čipují už spoustu let a víte proč? Protože na rozdíl od člověka vám svou adresu neřeknou! Desítky let se kroužkují ptáci, čipují exoti a značkuje skot v uších, a to povinně. A nikdo tyhle nesmysly nešířil. Moc koukáte na sci-fi filmy nebo máte paranoiu, nebo opakujete kraviny, co kde slyšíte. Čipování psů a lidí nijak nesouvisí, není jediná logická spojitost.

2) Čipování je drahé, stojí přes 1000 Kč, na to nemám, to do psa nedám.

Čipování stojí na nepředražených veterinárních klinikách okolo 500 Kč a viděla jsem i nabídky kolem 3-400 Kč. Čip má cenu okolo 2 euro. Za to, že ho někdo natáhne do stříkačky a píchne psu jako injekci, mi přijde celkem nemravné si účtovat víc, neplaťte víc, než musíte. A pokud nemáte 500 Kč, jak chcete platit veterinární péči psu, až onemocní? Platit mu žrádlo? Čip je opravdu jen zanedbatelnou položkou.

3) Tetování je lepší!

To opravdu není, je bolestivé, vybledne, musí se často přetetovávat. Musíte holit uši a zkuste si jen sáhnout na ucho agresivnímu, vyděšenému psu, kterého přivezli do útulku! Až se uklidní, jestli vůbec, nakonec ve více než polovině případů přečtete jen část tetování, protože zbývající číslice jsou již nečitelné. I z tohoto důvodů mnoho chovatelů čistokrevných psů přešlo z tetování na čipování štěňat.

4) Čip je týrání zvířat a mému psu určitě uškodí!

Čipování je stejně bolestivé jako injekce, neuškodí mu. Sledují léta útulky, které čipují všechny psy, nesetkala jsem se nikdy s tím, čím straší ti, kteří se čipu obávají. Žádný z čipovaných psů neměl nežádoucí reakci, ač ji, samozřejmě, nevylučuji, může následovat teoreticky u každé injekce. Nikdy jsem ani já, ani ostatní zkušení útulkáři, se kterými jsem o tom mluvila, neviděli psa s vyříznutým čipem, zato jsem se setkala se psem s uříznutýma ušima, kterého umučil majitel a uši uřízl, aby nebylo možno identifikovat zvíře tetováním a spojit ho s ním.

5) Můj pes čip nepotřebuje! Ještě se mi neztratil!

V útulku neustále řešíme psy, kteří utekli ze zahrad a nemají obojek, a tudíž ani známku. Je marné jim opakovat, aby psa bez obojku na zahradu nepouštěli, že může utéci, stále se to opakuje dokola. Jaro zavolá, feny začnou hárat, přijde silvestr a vedle vybuchne petarda a pes přeskočí i plot, i když to nikdy před tím neudělal. Pamatuji na vyděšenou majitelku agresivního kavkazáka, který jí po silvestru přeskočil dvoumetrový kamenný plot, protože ho vyděsila petarda a několik dnů bloudil po okolí. Nalézají se i cvičení lovečtí psi, kteří se ztratili a už se nedokázali vrátit. Na procházce stačí zajíc, výstřel, petarda nebo houkající vlak a vyděšné zvíře, či zvíře, které chytí pach hárající feny nebo zvěře, se ztratí velmi rychle. Optimální je obojek se známkou s telefonem i čip. Obojek či známku pes může ztratit nebo mu ho někdo sundá. Podařilo se mi dohledat díky čipu i psa, který byl před 2 lety ukraden asociálními sousedy a darován jejich příbuzným, kterým utekl a pochopitelně ho nesháněli.

6) Jak donutíte bezdomovce a různé asociálni typy čipovat?

Vždycky se najdou lidé, kteří budou zákony ignorovat, ale opravdu by oni měli být tím měřítkem, které bude určovat tvorbu zákonů a díky nim tu budeme tolerovat ostatní nežádoucí jevy? Vždy se najdou lidé, kteří na jakýkoliv systém kašlou a vesele ho zneužívají a lidé, kterým již nezáleží na práci, na bydlení, na kterých si ani exekutor nic nevezme a ti propadnou všemi síty, s tím já nic neudělám. Záleží na obecních úřednících, jak se tím budou chtít zabývat to řešit a vyvíjet tlak na tyto lidi, kteří jsou, bohužel, daleko většími zásobiteli útulků vyhozenými psy, než množírny. Bohužel, nezodpovědné pořizování si psů lidmi, kteří nejsou schopni je uživit, uhlídat jejich množení, nemají ani na veterinární péči. Pokud psa vyhodí a neshání ho, pro psa je opravdu lépe, když se dostane do rukou někomu jinému a v útulku najde nový domov.

7) A to musím čip registrovat? Vážně to neudělá veterinář nebo obec?

Ano, musíte, pokud chcete, aby se vám pes vrátil! Když načtu čtečkou číslo čipu a v nenajdu ho v registru, který eviduje, čí pes je, samotné číslo je mi k ničemu. Jen velice malé procento veterinářů registraci dělá, zdržuje je to, je to papírování na internetu, které si musíte zařídit sami. Není to však nic složitého a můžete to udělat online. Pokud od veterináře budete vyžadovat čip Datamars s country kódem (pro ČR je country kód 203 a číslo čipu tak začíná), máte registraci v Národním registru zdarma (nejznámější z registrů), jiné čipy platí za registraci 170 Kč. Pokud máte čip BackHome, jeho registraci máte v registru Backhome též zdarma.

Pokud psa čipovaného máte, ale není registrovaný, co nejdřív si registraci v některém registru vyřiďte. Zde je jejich seznam, první 4 se nám osvědčily nejvíce. Nezapomeňte však aktualizovat veškeré změny vašich telefonů, adres a emailů i v registru, kde máte psa. Zjistit, že pes je čipovaný, ale majitel má nedostupný telefon či se přestěhoval, je docela smutné.

www.narodniregistr.cz/

www.backhome.cz/

http://petpas.vetkom.cz/cs/content/findAnimal

https://czpetnet.cz/czpetnet/nove/overeni.php

www.cipy-znamky.cz/

www.iftaregistr.cz/

www.identifikace.cz

8) Mělo by to být dobrovolné a ne povinné!

Bylo by to fajn, aby to lidi dělali dobrovolně, ale víte, jaká je např. v Kralupech (kde čipování povinné není) pročipovanost psů, kteří přijdou do útulku? 5 % - 8 %! Takže navzdory osvětě to jen po dobrovolnu asi nepůjde, zejména s majiteli, kteří na svého psa kašlou.

9) Je to totalita! K tomu mne nikdo nedonutí!

Asi nikoho nepřekvapí, že tohle řvaní nejčastěji slyšíme od lidí, kteří nechají volně svého psa pobíhat a nestarají se o škody a problémy, které nadělá, případně ho používají k množení štěňat. Zodpovědný majitel, kterému na svém psu záleží, nemá problém s tím, aby jeho pes byl identifikován a vědělo se, komu patří, a to hlavně v případě ztráty.

Nikdo se nebouří proti registraci auta, občanskému průkazu a jiným věcem, které sice nejsou příjemné, ale jsou třeba. Věřím, že čipování má pozitivní dopad a zodpovědní majitelé psů se mu bránit nebudou a ti, kteří psy nemusí, by ho měli uvítat rovněž, je přece i v jejich zájmu, aby se tu nepotulovali volně psi majitelů, kteří se o ně nestarají a zvyšují náklady útulku, obecním a městským kasám. Ne, není to dokonalý systém, ale zatím lepší nemáme. Využijme ho tak, aby posloužil k dobru psům i lidem.

Autor: Dana Bočková | pondělí 3.7.2017 11:02 | karma článku: 18.60 | přečteno: 764x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Životní prostředí a ekologie

Milan Smrž

Také jste proti Green Dealu?

Protesty zemědělců v Evropě i mnoho příspěvků na sociálních sitích nesou pečet protestu proti Green Dealu. Kdo tomu tleská?

3.3.2024 v 22:32 | Karma článku: 21.07 | Přečteno: 6018 | Diskuse

Petr Hariprasad Hajič

Baterky, kam se podíváš

Poslední dekáda byla ve znamení obrovského nárůstu výroby baterií, tedy lépe řečeno, akumulátorů. Připadá mi to jako druhá elektrifikace. Na baterie bude po čase zřejmě všechno.

3.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 6.41 | Přečteno: 340 | Diskuse

Petr Hariprasad Hajič

Tak co hoši a holkiíí, jakxte na tom s tem vodíkem?

Zelená vodíková produkce je další dílek do dekarbonizační skládačky udržitelného rozvoje. Byla jen otázka času, kdy na vodík dojde v praxi a loni nastala úplná exploze publicity. Toto třaskavé téma stojí za pozornost.

1.3.2024 v 8:21 | Karma článku: 7.43 | Přečteno: 290 | Diskuse

Vašek Brynda

Co je eko kůže a proč je pravá kůže ekologičtější?

Není to tak dávno, kdy se na trhu objevily pojmy, jako je eko kůže a veganská kůže. Mnoho lidí znejistělo a začalo považovat pravou kůži za neekologickou, a naopak slepě opěvovat tyto nové materiály. Jak je to ale skutečně?

19.2.2024 v 13:03 | Karma článku: 22.59 | Přečteno: 434 | Diskuse

Helena Herynková

Pohled do historie Země jako apel do budoucnosti

Dobrodružná cesta napříč časem do dávno zaniklých ekosystémů Země, která může pomoci rozpohybovat dnešek a zajistit lepší budoucnost. Svou náruč otevírají Dávné světy, aby nás poučily.

18.2.2024 v 14:56 | Karma článku: 3.11 | Přečteno: 80 | Diskuse

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě nedávno dala definovat...