Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Stavět či nestavět další pomník v Letech? A musí to být zrovna pomník?

Potřebujeme opravdu zrovna památník v Letech? Nešlo by utrpení zdejších lidí uctít jiným a daleko funkčnějším způsobem? Do jaké míry jsme obětí manipulace a komu poslouží takový památník?

Všimli jste si, že po éře buditelů a vojevůdců památníky téměř přestaly vznikat? Maximálně občas někde pamětní deska, ale klasických nových památníků je jako šafránu.

A pokud někde vznikají, často budí otázky a rozpaky, jestli je to kýč nebo nesrozumitelné umění, jako památník bratří Čapků P. Opočenského na Karlově náměstí – hrubě upracovaný kámen s vyvrtanými jmény. Velice si vážím obou bratrů Čapků, ráda jezdím do jejich muzea ve Strži, ale takový památník bych opravdu nenavštívila. Jaké pocity by ve mne takové dílo vzbudilo? Je to tím, že lidé už pořádnou sochu lidi udělat neumí? Nejsou peníze? Jistě ne. Prostě jsou silnější podněty v podobě multimédií. Film dokáže přiblížit a oživit to, co autor chce sdělit mnohem intenzivněji a daleko většímu počtu lidí.

Proč tedy rozšiřovat pomník na památník v Letech, kde navíc nic nezbylo a vozit lidi na vyprázdněné pole nebo louku, kde bude trůnit nějaké abstraktní sochařské dílo?

Dopadne to ještě hůře, než Lidice. Zajeďte se do Lidic podívat. V době, kdy jsem tam byla, bylo na obrovské ploše mírně zvlněného lánu pár lidí, které by napočítal na prstech jedné ruky a jen zamračená průvodkyně památníku hudrala na lidi, že je to nezajímá a ve vlastním památníku nebyl kromě mne nikdo. Vzpomněla jsem si na dobu za socialismu, kdy museli vypravit autobusy zadarmo, aby tam vůbec dostali lidi, a vedle udělat trhy s nedostatkovým zbožím. Naopak v Terezíně a Osvětimi je stále živo.

Není škoda, aby za drahé peníze vzniklo něco, co v podstatě velmi málokdo opravdu využije, nota bene jen jako převážně silová hra té či oné skupiny, když je všem tak nějak ve skrytu duše jasné, že tam stejně nikdo jezdit nebude, pokud tam nenaženou povinně školy? Pokud by to místo bylo živé a budilo emoce, jistě by tam lidé spontánně jezdili a tvořili pomníčky, květiny, svíčky, ale 75 let se o něm nemluvilo a toto téma ožívá jen jako politická kauza.

Chápu, že má smysl udělat památník v Terezíně, Osvětimi, zkrátka tam, kde ještě něco je zachováno. Pak tam lze něco ukázat, v lidech to vzbudí silné pocity, když si to dokáží představit, ale stavět památník na místě, kde už nic není, navíc kvůli tomu bourat prosperující podnik a zakupovat předražený pozemek? Zarovnat to a pokrytecky dumat někde nad haldami a poslouchat politické projevy kladečů věnců?

Myslím, že stačí menší pomníček vedle, který tam již je, že netřeba kolem vykupovat hektarové pozemky. Vždyť ani tak tam téměř nikdo nejezdí. Daleko více by připomenutí osudů lidí v Letech posloužila kniha historických fotografií, případně dobře udělaný film a web. A když se najdou lidé, kteří chtějí muzeum, tak někde, kde to žije, kde lidi přijdou za kulturou i jinak. Pokud to bude osamělé místo někde v Letech, dopadne to ještě hůře než Lidice.

Nedávno jsem narazila na fotky z romského holokaustu na webu jednoho mého známého romského hudebníka. Album tisíce fotek, na kterých jsou zachyceny osudy vysídlování Romů. Jsou tam i fotky z Čech a Slovenska, kruté a otřesné, které by jistě zavřely ústa nejednomu nacistickému pořvávači hesel k likvidaci Romů.

Proč žádného zdejšího romského aktivistu nenapadne udělat třeba web s podobnými materiály, kde by si mohli zavzpomínat ti, kterých se to týká i ti, které to zajímá? Proč nenapíše dobrý scénář a nesežene si režiséra, který by to natočil? Jsem přesvědčena, že na to by se peníze jistě našly a otevřít tuto chmurnou kapitolu našich dějin daleko efektivnějším způsobem, než přetahováním se v médiích a zviditelňováním toho či onoho, kterým se to hodí jen z osobních důvodů ke zviditelnění a získávání politických bodů.

Je mi záhadou, proč nějaké takové projekty nevznikly už dávno. Pokud si pamatuji na aktivistické hnutí, propagující pomník v Letech v 90. letech, skončilo to tím, že vlastně nikdo z aktivistů nebyl ochoten se na sbírce a fyzické pomoci úpravy terénu výrazněji podílet a vyšumělo to kamsi do ztracena, dokud se nyní kauza opět neotevřela s tím, že už jsou na to státní peníze. Nevím, komu tedy pomník má sloužit, ale mrzí mne, že místo piety pak maximálně poslouží jako trn v oku těm, pro které znamená jen zbytečný výdaj ze státní kasy.

Je opravdu třeba jako politická úlitba pro zviditelnění aktivistů a posílení důležitosti? Nebylo by opravdu lepší udělat to, co ve všech vzbudí soucit, pochopení doby a osvětlí tento temný kout historie? Jak jsem psala, dobrý film, web s fotkami a kniha by dle mého názoru posloužily mnohem lépe, než diskutabilní pomník za nehoráznou cenu a vykupování okolních pozemků a firem.

Možná vnímám tento problém já sama extrémně díky tomu, jak na mne působily komunistické tyátry kolem pamětních desek a pomníků padlých, kdy jsem měla celou dobu, co jsem socialismus zažila na vlastní kůži pocit, že z té války budou žít do smrti, stále nám ji cpát, zatímco já už jsem měla dávno pocit, že už toho bylo více než dost. Vím, že dnes to generace mladých bere jinak, doba pokročila a oni už nezažili tohle všudypřítomné strašení válkou na každém kroku.

Ne, nejsem cynická a nepřející, vím, že válka byla strašná. 8.5.1945 při osvobozování Prahy zemřela má prateta, trefili ji střelou dum-dum do břicha a umírala ve velkých bolestech, protože Praha byla ucpaná barikádami a sanitka na Bulovku s ní jela přes tři hodiny. Bohužel, už bylo pozdě.

Matka bydlela v myslivně ve Dvoře Králové a ještě dnes jsou tam na parapetu patrny stopy po střelách, jak po ní vystřelili Němci, kteří byli odsunuti. Naštěstí netrefili. To je památník pro mne. Nesu si ho v sobě. Plus krabice zažloutlých fotek. Nepotřebuji, aby jméno pratety bylo na nějaké desce a pokrytecky se u toho dojímal nějaký politik nebo se tam nudily děti, které ji neznaly.

Vnímejme tento problém s chladnou hlavou a nenechme se manipulovat politiky. Peníze na památník půjdou z kapes nás všech. Poctivě se zamyslete a odpovězte si sami sobě, kolikrát jste byli v Lidicích a jestli využijete i Lety a má-li něco takového pro vás osobně cenu.

Autor: Dana Bočková | úterý 6.2.2018 19:27 | karma článku: 42,23 | přečteno: 2081x
  • Další články autora

Dana Bočková

Pojďme kromě symbolických gest udělat něco, co naše zdravotníky opravdu podpoří

Každé lidské gesto sympatie a podpory je moc pěkné, povzbudivé a dojemné, ale je tu doba, kdy jen gesta nestačí a naši zdravotníci potřebují podporu skutečnou.

24.3.2020 v 3:18 | Karma: 19,29 | Přečteno: 609x | Diskuse| Politika

Dana Bočková

Ochota pomoci sirotkům nebo mediálně vzedmutá emoce?

Milí pomáhající a ochotní Češi, nenasedejte jen na mediální přestřelku pánů Kalouska s Babišem, pojďte pomoci doopravdy těm, o kterých neslyšíte denně, ale opravdu vás potřebují.

18.9.2018 v 5:19 | Karma: 41,96 | Přečteno: 2768x | Diskuse| Společnost

Dana Bočková

Čipování psů je dobrá věc a funguje, odpolitizujme toto téma a zbavme ho hysterie

Bohužel čipování psů bylo schváleno v době různých nepopulárních buzerací a represí a ne zrovna v optimální podobě, i tak jsem za to vděčná. Níže rozeberu proč a podíváme se spolu i na námitky veřejnosti.

3.7.2017 v 11:02 | Karma: 18,60 | Přečteno: 764x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Dana Bočková

Učila jsem tři roky v cirkuse. Byly to nejlepší roky mého života

Rozhovor s bývalou učitelkou Ivou Rosovou o tom, jak se učí a vychovávají cirkusové děti, čím ji obohatila tato práce a jak se s dětmi cestovalo a učilo zároveň.

11.2.2017 v 19:01 | Karma: 25,43 | Přečteno: 2186x | Diskuse| Společnost

Dana Bočková

Cirkus není jen práce, je to způsob života

Janu Málkovou jsem poznala na Facebooku, kde hledala kamarádku z dětských let. Snažila jsem se jí pomoci. Zadařilo se, kamarádka byla nalezena a já Janu poprosila o rozhovor o životě u cirkusu. Její příběh mne opravdu dostal.

9.2.2017 v 11:47 | Karma: 27,99 | Přečteno: 1983x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...