Pojďme kromě symbolických gest udělat něco, co naše zdravotníky opravdu podpoří

24. 03. 2020 3:18:09
Každé lidské gesto sympatie a podpory je moc pěkné, povzbudivé a dojemné, ale je tu doba, kdy jen gesta nestačí a naši zdravotníci potřebují podporu skutečnou.

V posledních dnech se vzmáhají gesta solidarity na podporu zdravotníků úměrně tomu, jak lidé vnímají to, čemu jsou vystaveni zejména ti v prvních liniích a bez odpovídajících pomůcek, jak řídnou jejich řady a odpadají ti nakažení z provozu (zatím jen do karantény, ale v Itálii a Číně, kde byli vystaveni dlouhodobým vysokým dávkám viru, stresu a pracovního přetížení už sčítají jejich oběti na životech).

Každé lidské gesto je moc pěkné a dojemné, ale daleko více než tleskání z balkónů by pomohlo, kdybychom se chovali zodpovědně nejen k nim, nepřetěžovali jejich ordinace s banalitami v této době a pečovali o své zdraví, ale též mysleli na to, jak jejich prosby a volání dlouhá léta zůstaly oslyšeny. Ostatní provozy mohou stávkovat, zdravotníci to udělat nemohou, proto si z jejich symbolických stávek nic nikdo nedělá a nikdo je neslyší.

Lékaři a sestry marně volali veřejnost na podporu, Andrej Babiš jejich požadavky na zvýšení platu, zlepšení pracovních podmínek, kdy jsou zavaleni byrokracií tak, že více než polovinu času věnují psaní papírů a další argumenty smetl ze stolu a nestalo se nic. Dál jede velká část z nich na dvě smlouvy, aby bylo právu učiněno za dost a obešly se nemožné počty přesčasů, které musí odsloužit, aby bylo možno provozovat nemocniční oddělení. S jejich únavou stoupá chybovost, to ví každý, ale po nich je zcela samozřejmě požadována 100% koncentrace v době, kdy jsou zcela vyčerpáni. A v případě, že se chyba dostaví, lynčuje je s potěšením celý národ s novináři v čele, lékaři na rozdíl od zločinců jsou zobrazováni s celým jménem a obličejem, div, že u toho ještě není adresa, aby je rozzlobený dav mohl i s autem shodit někde ze skály.

Těžko se pak podivovat, že odcházeli houfně do ciziny, kde měli kromě několikanásobně vyššího platu též dobré vedení a nebyli vhozeni do systému stylem „tak plav a když budeš mít průšvih, dáme od tebe ruce pryč a obětujeme tě“ a náš systém byl zaplavován zdravotníky z ciziny, kdy je často obtížné se s nimi domluvit, protože neznají jazyk a Lékařská komora dokonce poukazovala na to, že někteří ani nemají požadované doložené odborné vzdělání. I tak je jich někde málo a už nevím, kým to budeme záplatovat nadále. Číňany? Jak se s nimi pacienti a personál domluví? Těžko předpokládat plynnou angličtinu u všech zúčastněných stran.

Prosím, vzpomeňte si na to, až budete tleskat z balkónů nebo jim vzdávat jinak symbolicky čest, případně vás budou ošetřovat, riskujíce své zdraví i život a podpořte je tak, že se pořádně zamyslíte, koho budete volit a jaké podmínky a program má tato strana pro zdravotnictví a jeho lidi a jak se postarala o zdravotníky během této krize.

Ne vše je omluvitelné tím, že pandemii nikdo nečekal a zdravotnický materiál chtějí nyní všichni. Při každém vystoupení vlády bylo čím dál zřejmější, že nejen, že chybí celkový plán, který měl být dávno promyšlený dopředu a kontinuální (tedy něco v duchu: uděláme to a to a když to nezabere a počty nemocných budou ty a ty, uděláme toto a toto atd.), nejen hasit průšvihy z minuty na minutu a měnit co chvíli rozhodnutí, ale že krizový management spustil akci s pomůckami o 2 týdny později, než bylo třeba, protože neměl ani ponětí o tom, že zdravotníci nemají ani základní pomůcky pro boj s koronavirem a poslal na zteč do čelních řad zdravotníky jako vojáky bez jakýchkoliv zbraní.

Když se Komora praktických lékařů vzepřela tomu, aby byli takovýmto způsobem obětováni (odst. 8), dočkali se např. v Ústeckém kraji tak neomalené a nevkusné reakce kraje, kdy je zaklínali přísahou, kterou nesložili a autor se pod to neměl ani slušnost a odvahu se podepsat. Doktoři si dovolili hodně a vyrušili poklidné kruhy úředníků v jejich kancelářích, kde sedí v bezpečí, případně jejich bossové někde nestraší s respirátory řady FFP3, které nepotřebují. Podobně zarážející reakci předvedla i hejtmanka Jermanová.

Vzpomeňte si na to, že oni tu hasí tenhle koronavirový průšvih a riskují nejen zdraví a svůj život, ale často musí být v izolaci od svých rodin, aby si nenakazili a nezabili své starší a nemocné členy rodiny. Pokud tu chcete zachovat naše zdravotnictví tak, jak jsme na ně zvyklí a nechceme, aby nás dobrovolně opouštěli, prosím, myslete to s tou podporou vážně a nezůstaňte jen u toho balkónového tleskání a zpívání.

Autor: Dana Bočková | úterý 24.3.2020 3:18 | karma článku: 19.06 | přečteno: 609x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 8.47 | Přečteno: 197 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 13.75 | Přečteno: 208 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 28.85 | Přečteno: 617 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.27 | Přečteno: 529 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.93 | Přečteno: 472 | Diskuse

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...