Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kašleme na všechno a na všechny

Tak by mohlo znít heslo mnoha realitek, alespoň to tvrdila Betty MacDonaldová, když sháněla domek v poválečném Seattlu. Nuže, já mám o 50 let později v ČR úplně stejnou zkušenost. Co si člověk nesehnal sám, nebylo.

Sháněli jsme v 90. letech chatu. Nic velkého, jen s hezkým okolím, v přírodě, na samotě a v ucházejícím stavu. Hned první chata se mi moc líbila, nebýt té příjezdové cesty lesem s kamenem, o který jsme prorazili vanu auta a strmou roklinou, která vypadala, že se po ní cesta už už sesmykne i s naším Wartburgem, ze které mne jímala závrať. Chata měla nádherný výhled na paseku, na pozemku košatá vrba, sousedi asi 200 m a stav byl celkem dobrý, ale převyšovala značně naše finanční možnosti, a tak jsme poseděli na zahradě bez plotů, pokývali hlavami nad oslavnou tirádou na chatu z úst majitele, odmítli mraky krámů nějakého MLM systému, které se nám pokusil vnutit, se kterými otravoval tehdy kdekdo kohokoliv, kdo se nechal a pokračovali v hledání.

Nabídky tehdy nebyly na internetu, proto to znamenalo prokousávat se horou regionální inzerce a Annoncí. Domluvili jsme si schůzku na inzeráty, tvářící se, že nabízejí idylickou realitu přímo v nebi a řítili se nedočkavě přes půl republiky, aby nám tu romantickou perlu české chalupářské architektury někdo nevyfoukl před nosem a shledali pak haciendu přímo v zatáčce u silnice, která měla zbořenou zeď, protože se do ní napasoval náklaďák nebo chalupu, kde jsme chodili po trámech, protože chyběla podlaha nad nimi, kde majitel špatně položil ipu. Častá byla (navzdory ujišťování prodejců, že jde o samotu) rovněž chata přímo v klaustrofobicky nahloučené chatové osadě, kde byla hlava na hlavě a všichni sousedi měli puštěné motorové pily, cirkulárky, sekačky nebo vrtačky. Poučena zkušenostmi a zocelena praxí HR managera jsem si vypracovala výslechový formulář s otázkami, za který by se nemusela stydět ani FBI  a dle něho jsem postupovala při rozhovoru s agentem nebo majitelem.

"Říkáte, že je to samota, kolik metrů je nejbližší soused? Kolik metrů odtud je silnice?" Nezkušenější podlehli a řekli pravdu, zkušenější lhali dál, někteří o půl tóniny vyšším hlasem, další pracně hledajíc výmluvu předstíráním, že mi nerozuměli ("Co jste to říkala, ehm, ehm?"), jiní aniž by hnuli brvou, nastavovali a ubírali metry a polohu, jak se jim to hodilo, dle toho, co předpokládali, že chci slyšet. Hodně z nich se pokoušelo uniknout z nastražené smyčky bezbřehým pindáním o bezvýznamných detailech s kadencí samopalu, ale alespoň některé lži se podařilo zachytit a ušetřit si čas a marné putování. Některé prohlídky se mi však tak vryly do paměti a jsem dnes ráda, že jsem se jich zúčastnila, i když tehdy jsem měla vztek, jak jsme opět absolvovali zbytečnou a drahou cestu.

Velmi ráda vzpomínám na chatu ve svahu nad Kokořínským dolem. Šel nám ji představit sám majitel a cestou si uřízl lískovou větev. Byla jsem zvědavá, co bude následovat - ponechal na ni listí a tvářil se netečně, sadomaso jsem tedy vyloučila a přemýšlela, jestli tedy mám začít bučet nebo kejhat, vypadalo to totiž jako pastva, až na to, že pasáček s větví si to rázoval vepředu.

Bohužel jsem velmi brzy zjistila, na co tu větev potřeboval: v lese bylo poněkud vlhko a hejno vyhladovělých komárů, doplňující po stranách svou bojovou letku zlověstně bzounícími ovády se na nás sneslo rychlostí přepadového komanda majora Komorouse, zatýkajícího drogové dealery. Chlapík se oháněl větví a my rukama jako větrné mlýny a tančili jsme potupný tanec dervišů. Cesta vedla prudkým svahem, který byl zarostlý hustým akátovým náletem. Končila u zchátralé branky. Na zahrádce, která byla tak strmá, že kdybyste tam postavili stůl, sjel by ze svahu jako surf z vlny, byly akátové nálety, kam oko pohlédlo a mezi nimi bujely dvoumetrové kopřivy. Ačkoliv bylo místo situováno na svahu, vyhlídka byla totálně zarostlá.

Konečně jsme spatřili stavení, nebyla to chata, ale chatrč. Prohnilé okapy padaly tíží k zemi v poloze za pět minut půl páté a dřevo stěn už pěkně dlouho sloužilo za opulentní hostinu rodince červotočů. Chlapík odhodil větev a začal šramotit klíčem v zámku a rumplovat se sakrováním klikou. Moc mu to nešlo, takže jsme usoudili, že se sem zájemci asi moc nehrnou. Nakonec dveře povolily a stanuli jsme na prahu, kde byla přímo za zápražím obrovitá louže uvnitř domu a z ní nám v ústrety vyskočily dvě žáby. V rohu rašely kopřivy a všude byly pavučiny a nánosy prachu a špíny.

Majitel se pokoušel situaci přibarvit narůžovo tím, že pod postelí nahmatal archaický psací stroj a tvrdil, že ho dostaneme jako bonus, pokud si koupíme chatu. Manželovi se rozsvítily oči, které jsem se marně pokoušela zhasit plamenomety šlehajícími z těch mých.
Řekl: "Můžu to otevřít a podívat se na ten mechanismus?"
"Ale jistě, děl potěšeně majitel," a div si nemnul rukama, jak beznadějná transakce vzala obrat. "Ale je hodně špinavý," varoval nás.

Manžel mumlal něco v tom duchu, že to nevadí, že se to vyčistí a odklopil lepenkový poklop. Pod ním se skvěla hromada starých a použitých prezervativů, protkaných pavučinami. Majitel se usmál, s ledovým klidem převzal stroj ze zkroprnělých paží mého muže, který vypadal, jako když ho právě střelili do zad,  přiklopil víko a pravil nevzrušeně: "Jak jsem řekl, je to HODNĚ špinavý."

Skutáleli jsme se ze svahu rychle dolů, po celém těle nám začaly natékat štípance od ovádů a komárů, takže jsme vypadali jako dva mědvědi brtníci, kteří byli odraženi hrdinným lesním včelstvem, svaly nás bolely od potlačovaného smíchu a pospíchali na další prohlídku v údolí. Chalupa, jejíž jedinou předností bylo to, že naproti ní bydlel jakýsi herec, jehož jméno majitel stále dokola opakoval jako kolovrátek a vzhledem k tomuto faktu, jakož i značně přemrštěné ceně jsme získali dojem, že ho patrně dostaneme k službám jako doživotního kašpara.

Ještě jsme viděli za následující dva roky hodně chat na prodej. Utkvěla mi v hlavě třeba jedna, která byla zhotovena ze starého transformátoru a šlo se k ní po bidlu, neboť tam nebyly schody a když jsem začala nesměle reptat, makléř nám řekl, že naše požadavky jsou nereálné a prostě šílené a že nic stejně neseženeme a urazil se. Ujistila sem ho, že naše šílenství proti jeho je jen tichým vánkem šumícím v koruně osamělé švestky v poli, když doufá, že si někdo koupí transformátorovou budku bez schodů jako chatu a hledali jsme dál na vlastní pěst. 

Malilinkatá chatička s nábytečkem jako pro panenky u potoka se mi moc líbíla, ale odmítl ji manžel, protože, jak pravil, nebude chodit do schodů bokem a se shrbenou hlavou a nezapomenu taky na tu, jejíž majitel měl jako koníčka betonování, takže místo zahrady měl dva zákopy ve stylu Maginotovy linie a všude místo trávy beton. Patrně důsledek šoku z obsazení pohraničí  v roce 1938.

Poslední chata byla kdesi na samotě u Liberce. Pochmurné, šedivé stavení s oplesnivělými, olupujícími se zdmi, vyhnané do nesmyslné výšky, s depresivními vykachlíkovanými sklepy jako pitevny, které vypadaly jako z filmu Mlčení jehňátek, místo lesa v dohledu dálnice a kolem bažinaté údolí. Při prohlídce jsme s mužem oba vzdychali těžkým smutkem jako odsouzenci před šibenicí. Chalupa byla chandrou prolezlá jako dřevomorkou, takže mě ani nepřekvapilo, když jsem nakonec vydolovala z makléře, že předchozí majitelka se tam zbláznila.

Nakonec jsme po dvou letech marného hledání, zmoženi a otráveni raději sehnali půjčku a uchýlili se ke koupi té první, kterou jsme viděli. Naučila jsem se mistrovsky jezdit po lesních a polních cestách a mnoho dalších chatařských  a zahrádkářských dovedností, vychovala zde dceru, která tu i ozdravěla z věčných viróz a pochopila, že svět a hodnoty vesnice a města jsou neslučitelné.  Prožili jsme tam nádherných a nezapomenutelných 13 let.

Autor: Dana Bočková | úterý 1.9.2009 8:45 | karma článku: 26,60 | přečteno: 2311x
  • Další články autora

Dana Bočková

Pojďme kromě symbolických gest udělat něco, co naše zdravotníky opravdu podpoří

Každé lidské gesto sympatie a podpory je moc pěkné, povzbudivé a dojemné, ale je tu doba, kdy jen gesta nestačí a naši zdravotníci potřebují podporu skutečnou.

24.3.2020 v 3:18 | Karma: 19,29 | Přečteno: 609x | Diskuse| Politika

Dana Bočková

Ochota pomoci sirotkům nebo mediálně vzedmutá emoce?

Milí pomáhající a ochotní Češi, nenasedejte jen na mediální přestřelku pánů Kalouska s Babišem, pojďte pomoci doopravdy těm, o kterých neslyšíte denně, ale opravdu vás potřebují.

18.9.2018 v 5:19 | Karma: 41,96 | Přečteno: 2768x | Diskuse| Společnost

Dana Bočková

Stavět či nestavět další pomník v Letech? A musí to být zrovna pomník?

Potřebujeme opravdu zrovna památník v Letech? Nešlo by utrpení zdejších lidí uctít jiným a daleko funkčnějším způsobem? Do jaké míry jsme obětí manipulace a komu poslouží takový památník?

6.2.2018 v 19:27 | Karma: 42,23 | Přečteno: 2081x | Diskuse| Společnost

Dana Bočková

Čipování psů je dobrá věc a funguje, odpolitizujme toto téma a zbavme ho hysterie

Bohužel čipování psů bylo schváleno v době různých nepopulárních buzerací a represí a ne zrovna v optimální podobě, i tak jsem za to vděčná. Níže rozeberu proč a podíváme se spolu i na námitky veřejnosti.

3.7.2017 v 11:02 | Karma: 18,60 | Přečteno: 764x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Dana Bočková

Učila jsem tři roky v cirkuse. Byly to nejlepší roky mého života

Rozhovor s bývalou učitelkou Ivou Rosovou o tom, jak se učí a vychovávají cirkusové děti, čím ji obohatila tato práce a jak se s dětmi cestovalo a učilo zároveň.

11.2.2017 v 19:01 | Karma: 25,43 | Přečteno: 2186x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Velvyslanectví Thajského království
Political, Cultural and Economic Affairs Assistant

Velvyslanectví Thajského království
Praha
nabízený plat: 34 310 - 39 458 Kč