Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

V Lidicích jsem byla nejméně třikrát, počítám i tu školní návštěvu. Lidice, mají co nabídnout. Skvělý film o Lidicích , před a po vypálení . Rozhovory s dětmi z Lidic, které byli poněmčeny. Krásný růžový sad. Pietní místa kde byla škola, kostel , Horákův statek, místo kde byl hromadný hrob lidických mužů, bývalý hřbitov a náznak kde který dům stál a kdo ho obýval.

Lety u Písku.

To byl původně kárný tábor a nespadal pod pravomoc SS ,ale pod české četnictvo. Pak to byl sběrný tábor ze kterého se dalo odejít. 21.8.1942 v táboře bylo již 1040 osob a tábor se tak stal zhruba trojnásobně přeplněný. Děti do 6ti let tvořily skoro polovinu z celkového počtu internovaných. 100 dospělých Romů z tábora v Letech deportováno do Osvětimi - Březinky. Další transporty však byly zastaveny z důvodu vypuklé epidemie. Stále panovala nejistota, zda v táboře vypukla jen epidemie méně nebezpečného břišního tyfu, nebo i mnohem nebezpečnějšího skvrnitého tyfu. Zakrátko se potvrdilo, že jde i o skvrnitý tyfus. V táboře nebyli ozbrojení dozorci.Z žádných věrohodných zdrojů nevyplývá, že by v táboře v Letech u Písku byl někdo popraven nebo nějak jinak záměrně usmrcen.

Starostové okolních obcí se museli zavázat, že půdu v prostoru bývalého tábora nebudou 40 let zemědělsky využívat z důvodu tyfové infekce Skutečností opravdu je, že tábor v Letech se nenachází na seznamu koncentračních táborů berlínského Hlavního říšského bezpečnostního úřadu (RSHA). Lety nebyly ani pobočkou nějakého koncentračního tábora (tzv. Aussenlager - venkovní koncentrační tábor), jejichž vězni byli v evidenci některého takzvaného kmenového koncentračního tábora. Německé orgány neměly v průběhu nacistické vlády žádný problém nazývat koncentrační tábory tímto názvem a nijak se s jejich názvem netajili. Tábor v Letech nebyl obehnán ostnatým drátem ani plotem s elektrickým proudem, ale dřevěnou ohradou a dřevěným plotem. Tohoto a skutečnosti, že internovaní chodili sami mimo prostor tábora, využívali k útěkům. Dokonce z Let

0 0
možnosti

Tragicky špatný ministr kultury Daniel Herman za sebou potřeboval zanechat svůj "pomník".

Dávám karmu.

3 0
možnosti

PAMÁTNÍK ROMSKÉHO HOLOCAUSTU ZA 100 MILIONŮ V HODONÍNĚ U KUMŠTÁTU JE UŽ 2 ROKY DOKONČEN A DOSUD OFICIÁLNĚ NEOTEVŘEN!!!!! PROČ SE O TOM VLÁDA, MEDIA A POLITICI MLČÍ?

Proč vláda neprezentuje tento nesporný fakt, že už dávno ten druhý cikánský tábor ze dvou, které hitlerovské Německo zřídilo na území Protektorátu Čechy a Morava, celý vykoupila včetně původních baráků, nechala ho pietně upravit, postavit muzeum a přednáškový sál? Za to už vláda zaplatila 100 milionů a bude i nadále financovat provoz památníku.

Oficiálně měl být tento památník pro veřejnost otevřen v srpnu 2017. Dodnes otevřen nebyl. Bylo to proto, že by veřejnost těžko zkousla vydání dalších stamilionů na vybudování druhého památníku?

Poté, co muzeum Komenského v Olomouci provedlo výstavu a dokončilo celý památník, se začali požadovat Romové, že ho chtějí místo nich provozovat. Nyní je už památník převeden do přímé správy Romů a nadále bude financován ze státního rozpočtu.

NYNÍ SE ZAPLATÍ DALŠÍCH ŠESTSET MILIONŮ NA VÝSTAVBU DALŠÍHO PAMÁTNÍKU I V TOM DRUHÉM TÁBOŘE POD FALEŠNOU ZÁMINKOU, ŽE NA MÍSTĚ TÁBORA BYL POSTAVEN VEPŘIN, PŘIČEMŽ TO ARCHEOLOGICKÝ VÝZKUM JEDNOZNAČNĚ VYVRÁTIL?

Co se stane se současným památníkem a pietním místem, které už bylo za cca 30 milionů v Letech vybudováno? Bude to zplanýrováno jako ten prasečák?

5 0
možnosti
Foto

Pokud se nepletu, tak tam památník stojí přes 20 let.

4 0
možnosti

Ano, ale jak vidíte, stále je to pro aktivisty málo... Je potřeba tam mít patrně mauzoleum a kolem dokola hektary volného pozemku, aby si tam mohli lidé patřičně tryznu prožít...

3 0
možnosti

To se to utrácí z cizího. Ať si to zaplatí církev, když to tak lidovci prosazovali.

1 0
možnosti
Foto

Lidovci jsou asi poněkud podrážděni, že by se případně mohla otevřít diskuze o výkupní ceně vepřína,

2 0
možnosti
Foto

Dovolím si citovat nejznámějšího protikomunistického agitátora, anglického spisovatele George Orwella "Kdo ovládá minulost, ovládá budoucnost. Kdo ovládá přítomnost, ovládá minulost."

http://azcitaty.cz/george-orwell/24087/#ixzz56OZvj9sp

A přesně o tom je současná diskuze. Pomocí úpravy minulosti uspět v současném politickém boji a zajistit si dobré vyhlídky pro budoucnost.

Tomio Okamura asi ve věci příliš vzdělán není, ale patrně četl to, co já. Že zpočátku šlo o pracovní tábor, kde byly shromážděny osoby štítící se práce bez ohledu na etnikum.

Jiná definice také byla "cikánský způsob života", která ale s barvou kůže neměla nic společného. A v této době, myslím si, byl v táboře minimální dozor a "chovanci" mohli na práci chodit volně.

Postupně se charakter tábora měnil, ale podle mého názoru to nikdy nebyl tábor koncentrační. Sice cizí slovo "koncentrovat" znamená soustřeďovat, to by pak ale musel být "koncentračním táborem" i onen tábor odpůrců globalizace kdysi na Strahově.

Zkráceně řečeno, koncentračním táborem nazýváme po 2.sv.válce ty nacistické tábory, kde byli lidé likvidováni. A to ať střelbou, plynem nebo jiným způsobem a ne každé shromáždění osob.

Velmi ilustrativním příkladem je ghetto Terezín (Velká pevnost) a koncentrační tábor Terezín (Malá pevnost). Ghetto bylo ghetto, byli tam shromažďováni Židé a většina z nich skončila v plynu. Ale v ghettu se nevraždilo, nebylo k tomu určeno.

A koncentrační tábor Terezín byl věznicí Gestapa, kde, jako v každé jiné věznici, či koncentračním táboře se, samozřejmě, popravovalo. Ale plynové komory tam nebyly.

4 0
možnosti
Foto

Proto mě velmi udivil příspěvek pana Kratochvíla, který zde reprodukuji. Terezín totiž neměl s romskou genocidou nic společného:

...............................................................................................................................

Luděk Kratochvíl 95414

Blog

Nějak Vám haprují čísla. V Čechách, na Moravě a ve Slezsku žilo při přijetí zákona č.117/27 Sb. o potulných Cikánech okolo evidovaných 2800 cikánů. I kdyby nebyli všichni evidovaní a ještě se namnožili (hovoří se o počtu okolo 6 tis. na území Protektorátu), vychází to na počet internovaných osob na 24-60 tis.. Jak si vysvětlíte, že jen Terezínem prošlo okolo 140 tis. internovaných?

0 0
možnosti
Foto

posílám karmu - přesně: buďme rozumní - a je třeba hledět do budoucna

2 0
možnosti
Foto

V zásadě ale platí, že pomník v Letech by měl být postaven. Za druhé fakt se nehodí, aby v jeho sousedství byl vepřín. Za třetí kvůli odlišnému názozu není třeba hned podávat iniciovat trestní řízení.

0 0
možnosti
Foto

Proboha, jaký pomník Jiří? Vždyť už tam vkusné a zcela dostačující pamětní místo je. Jediné, co to pamětní místo kazilo, byl ten smrad z vepřína.

Jinými slovy, nepřeháněl bych to.

Pokud budu extrapolovat, pak za okupace zahynulo rukou okupantů něco okolo 300.000 osob a snad byste v Letech u Písku nechtěl budovat něco většího, než je v Lidicích?

Pokud se dobře pamatuji, v Lidicích je hlavním pamětním místem vypálená a zmizelá vesnice Lidice.

Cituji:

"Oběti heydrichiády jsou osoby popravené během druhé světové války v souvislosti s atentátem na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha během operace s krycím názvem Anthropoid. Většinou spolupracovali s československými výsadkáři Janem Kubišem a Jozefem Gabčíkem v přípravě atentátu. V některých případech se jedná i o rodinné příslušníky spolupracovníků."

https://cs.wikipedia.org/wiki/Ob%C4%9Bti_heydrichi%C3%A1dy

Poučte mě neznalého, prosím, jak velký pomník a kde mají tito lidé.

2 0
možnosti

Sice to neni k nicemu, ale vyborne se to hodi do "politicky korektni" propagandy ruznym aktivistum a prodejnym novinarum. Zvysi si tim preference a pozitivni kadrove posudky...

5 1
možnosti

:-).....Mirku, hlavně se to hodí nejspravedlivějšímu ze všech spravedlivých......Bělobrádkovi ! Ten zase exceluje....to je jeho oblíbená parketa ! Zviditelnit se ! R^

2 0
možnosti

V Letech JE vybudovaný památník. Je malý, přístupný zdarma. Je tam ukázka lágrového baráku s palandami a na několika tabulích je popsaná historie lágru. Podle mne je to dostatečné. Je to hned vedle silnice a je tam i cedule, kde to je. I tak tam skoro nikdo nechodí/nejezdí.

PS: tady nejde o nějaký památník, tady jde o likvidaci toho vepřína. jeho vybudování na novém místě může stát tu půlmiliardu, co za výkup vepřína stát vytlačí.

14 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS