Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pojďme kromě symbolických gest udělat něco, co naše zdravotníky opravdu podpoří

Každé lidské gesto sympatie a podpory je moc pěkné, povzbudivé a dojemné, ale je tu doba, kdy jen gesta nestačí a naši zdravotníci potřebují podporu skutečnou.

V posledních dnech se vzmáhají gesta solidarity na podporu zdravotníků úměrně tomu, jak lidé vnímají to, čemu jsou vystaveni zejména ti v prvních liniích a bez odpovídajících pomůcek, jak řídnou jejich řady a odpadají ti nakažení z provozu (zatím jen do karantény, ale v Itálii a Číně, kde byli vystaveni dlouhodobým vysokým dávkám viru, stresu a pracovního přetížení už sčítají jejich oběti na životech).

Každé lidské gesto je moc pěkné a dojemné, ale daleko více než tleskání z balkónů by pomohlo, kdybychom se chovali zodpovědně nejen k nim, nepřetěžovali jejich ordinace s banalitami v této době a pečovali o své zdraví, ale též mysleli na to, jak jejich prosby a volání dlouhá léta zůstaly oslyšeny. Ostatní provozy mohou stávkovat, zdravotníci to udělat nemohou, proto si z jejich symbolických stávek nic nikdo nedělá a nikdo je neslyší.

Lékaři a sestry marně volali veřejnost na podporu, Andrej Babiš jejich požadavky na zvýšení platu, zlepšení pracovních podmínek, kdy jsou zavaleni byrokracií tak, že více než polovinu času věnují psaní papírů a další argumenty smetl ze stolu a nestalo se nic. Dál jede velká část z nich na dvě smlouvy, aby bylo právu učiněno za dost a obešly se nemožné počty přesčasů, které musí odsloužit, aby bylo možno provozovat nemocniční oddělení. S jejich únavou stoupá chybovost,  to ví každý, ale po nich je zcela samozřejmě požadována 100% koncentrace v době, kdy jsou zcela vyčerpáni. A v případě, že se chyba dostaví, lynčuje je s potěšením celý národ s novináři v čele, lékaři na rozdíl od zločinců jsou zobrazováni s celým jménem a obličejem, div, že u toho ještě není adresa, aby je rozzlobený dav mohl i s autem shodit někde ze skály.

Těžko se pak podivovat, že odcházeli houfně do ciziny, kde měli kromě několikanásobně vyššího platu též dobré vedení a nebyli vhozeni do systému stylem „tak plav a když budeš mít průšvih, dáme od tebe ruce pryč a obětujeme tě“ a náš systém byl zaplavován zdravotníky z ciziny, kdy je často obtížné se s nimi domluvit, protože neznají jazyk a Lékařská komora dokonce poukazovala na to, že někteří ani nemají požadované doložené odborné vzdělání. I tak je jich někde málo a už nevím, kým to budeme záplatovat nadále. Číňany? Jak se s nimi pacienti a personál domluví? Těžko předpokládat plynnou angličtinu u všech zúčastněných stran.

Prosím, vzpomeňte si na to, až budete tleskat z balkónů nebo jim vzdávat jinak symbolicky čest, případně vás budou ošetřovat, riskujíce své zdraví i život a podpořte je tak, že se pořádně zamyslíte, koho budete volit a jaké podmínky a program má tato strana pro zdravotnictví a jeho lidi a jak se postarala o zdravotníky během této krize.

Ne vše je omluvitelné tím, že pandemii nikdo nečekal a zdravotnický materiál chtějí nyní všichni. Při každém vystoupení vlády bylo čím dál zřejmější, že nejen, že chybí celkový plán, který měl být dávno promyšlený dopředu a kontinuální (tedy něco v duchu: uděláme to a to a když to nezabere a počty nemocných budou ty a ty, uděláme toto a toto atd.), nejen hasit průšvihy z minuty na minutu a měnit co chvíli rozhodnutí, ale že krizový management spustil akci s pomůckami o 2 týdny později, než bylo třeba, protože neměl ani ponětí o tom, že zdravotníci nemají ani základní pomůcky pro boj s koronavirem a poslal na zteč do čelních řad zdravotníky jako vojáky bez jakýchkoliv zbraní.

Když se Komora praktických lékařů vzepřela tomu, aby byli takovýmto způsobem obětováni (odst. 8), dočkali se např. v Ústeckém kraji tak neomalené a nevkusné reakce kraje, kdy je zaklínali přísahou, kterou nesložili a autor se pod to neměl ani slušnost a odvahu se podepsat. Doktoři si dovolili hodně a vyrušili poklidné kruhy úředníků v jejich kancelářích, kde sedí v bezpečí, případně jejich bossové někde nestraší s respirátory řady FFP3, které nepotřebují. Podobně zarážející reakci předvedla i hejtmanka Jermanová.

Vzpomeňte si na to, že oni tu hasí tenhle koronavirový průšvih a riskují nejen zdraví a svůj život, ale často musí být v izolaci od svých rodin, aby si nenakazili a nezabili své starší a nemocné členy rodiny. Pokud tu chcete zachovat naše zdravotnictví tak, jak jsme na ně zvyklí a nechceme, aby nás dobrovolně opouštěli, prosím, myslete to s tou podporou vážně a nezůstaňte jen u toho balkónového tleskání  a zpívání. 

Autor: Dana Bočková | úterý 24.3.2020 3:18 | karma článku: 19,29 | přečteno: 609x
  • Další články autora

Dana Bočková

Ochota pomoci sirotkům nebo mediálně vzedmutá emoce?

Milí pomáhající a ochotní Češi, nenasedejte jen na mediální přestřelku pánů Kalouska s Babišem, pojďte pomoci doopravdy těm, o kterých neslyšíte denně, ale opravdu vás potřebují.

18.9.2018 v 5:19 | Karma: 41,96 | Přečteno: 2768x | Diskuse| Společnost

Dana Bočková

Stavět či nestavět další pomník v Letech? A musí to být zrovna pomník?

Potřebujeme opravdu zrovna památník v Letech? Nešlo by utrpení zdejších lidí uctít jiným a daleko funkčnějším způsobem? Do jaké míry jsme obětí manipulace a komu poslouží takový památník?

6.2.2018 v 19:27 | Karma: 42,23 | Přečteno: 2081x | Diskuse| Společnost

Dana Bočková

Čipování psů je dobrá věc a funguje, odpolitizujme toto téma a zbavme ho hysterie

Bohužel čipování psů bylo schváleno v době různých nepopulárních buzerací a represí a ne zrovna v optimální podobě, i tak jsem za to vděčná. Níže rozeberu proč a podíváme se spolu i na námitky veřejnosti.

3.7.2017 v 11:02 | Karma: 18,60 | Přečteno: 764x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Dana Bočková

Učila jsem tři roky v cirkuse. Byly to nejlepší roky mého života

Rozhovor s bývalou učitelkou Ivou Rosovou o tom, jak se učí a vychovávají cirkusové děti, čím ji obohatila tato práce a jak se s dětmi cestovalo a učilo zároveň.

11.2.2017 v 19:01 | Karma: 25,43 | Přečteno: 2187x | Diskuse| Společnost

Dana Bočková

Cirkus není jen práce, je to způsob života

Janu Málkovou jsem poznala na Facebooku, kde hledala kamarádku z dětských let. Snažila jsem se jí pomoci. Zadařilo se, kamarádka byla nalezena a já Janu poprosila o rozhovor o životě u cirkusu. Její příběh mne opravdu dostal.

9.2.2017 v 11:47 | Karma: 27,99 | Přečteno: 1983x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Steinmeier si v Praze může zlepšit reputaci. Poškodil mu ji döner v Turecku

29. dubna 2024  16:05

Pondělní dvoudenní návštěva Česka s fotkami od Vltavy je pro německého prezidenta Franka-Waltera...

Člověk v tísni poprvé sbírá peníze na Palestince. Hamásu nepůjdou, slibuje

29. dubna 2024  15:35

Největší a nejznámější česká humanitární organizace se odhodlala k bezprecedentnímu kroku. Poprvé...

Exprezident Klaus nepovažuje dvacet let Česka v EU za úspěšné období

29. dubna 2024  11:35,  aktualizováno  15:30

Exprezident Václav Klaus vystoupil silně kriticky ke dvacátému výročí vstupu České republiky do...

OBRAZEM: Dvě různá řešení příkladu s cukrovím. Řešte hlavolamy přijímaček

29. dubna 2024  15:28

Na vyhodnocení jednotné přijímací zkoušky budou uchazeči o střední školy a víceletá gymnázia čekat...