Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
OF

Andee

29. 8. 2009 14:44
No...

Myslím, že to autorka trochu dramatizuje. Myslivci (ač si o nich myslím své a nic moc dobrého to není) to varování vydali v dobré vůli, protože i při sebevětší opatrnosti se prostě může stát, že dojde k neštěstí. Nevidím důvod, proč to riziko o něco snížit vestou za tři pětky...

0 0
možnosti
JG

Jiittkkaa

29. 8. 2009 16:36
Re: No...

A já myslím, že bychom ty vesty měli nosit všichni a pořád, protože nejenom v lese nás může někdo přehlédnout. Navíc je to velmi laciný ohoz. Za tři pětky tričko z tak kvalitního matroše nekoupíte8-o

0 0
možnosti
HK

Hrabe Kacula

29. 8. 2009 11:28
myslivec škudce společnosti?No nevim

Odsoudit celou skupinu lidí na základě jedné reportáže a jedné negativní zkušenosti z nějakým frájou,který na Vás měl hloupou poznámku, to není zrovna ukázkou vaší otevřenosti.Pocházím z venkova a můj otec myslivcem je. Během své puberty jsem myslivce odsuzoval jako lesní vrahy, ale postupem času jsem názor změnil (asi jsem dospěl a naučil se na věci z různých úhlů pohledu,docela vám to doporučuji) . Toho sena, co jsme se do lesa navozily, kaštanů, soli, kukuřice atp. Spousta myslivců víc krmí než střílí.Stačí se někdy v zimě projet na běžkách na vysočině a ve většině krmelců je krmení nanošené. Navíc pokud se ponoříte hlouběji do problematiky myslivosti zjistíte, že redukce určitých druhů zvěře odstřelem je nutná. Zkrátka vlci a medvědi, už tu hezkou řádku let nejsou a nějak se ta rovnováha udržovat musí. A je toho spousta dalšího, co byste si mohla zjistit, než o něčem potažmo o někom, píšete negativně. A vesty?Co na to říct.Snad jen, že to bylo ve zprávách na Primě.To mluví za vše.

0 0
možnosti
V

viveka77

29. 8. 2009 11:38
Re: myslivec škudce společnosti?No nevim

Tohle není problém jednoho článku nebo jedné reportáže. Negativní zkušenosti se zelenými mužíky má spousta lidí, pociťují zlost a bezmoc, toto je jedna ze záminek a možností se projevit. Můžete to číst v diskuzi. Je to už pořádně natlakovaný hrnec.

Dojemné historky o krmících myslivcích jsou osvědčené klišé. Jenže každý sedlák krmí své králíky a slepice a nechlubí se tím. Proč krmíte? Aby se zvěř přemnožovala a bylo ji na podzim hodně ke střílení. Po lesích jsou porozvážené tuny řepy ať je zima nebo není, aby se vám zvěř shromážďovala před posedy.

Díky překrmování mají například divočáci mláďata po celý rok. Bachyňky rodí dřív, než dorostou, protože přebytek potravy stimuluje k přemnožování. Pak nastoupí ochotní myslivci s "regulačními opatřeními".

Kdybyste tolik nekrmili, nebylo by potřeba tolik "regulovat", ale to by se vám nelíbilo.

0 0
možnosti
V

viveka77

29. 8. 2009 9:30
Původ myslivců

Myslivci byli původně zaměstnanci vlastníka panství - šlechtice, feudála. Jejich úkolem bylo, aby jejich pán, když bude mít chuť jít si sám nebo s pozvanými hosty zalovit, ulovil hodně kvalitní zvěře. To obnášelo krmení a ochranu zvířat jedlých a hubení tzv. škodné, tj konkurence v lovu - od medvědů, orlů, vlků a rysů přes lišky, jestřáby a jezevce (jezevec je mimochodem z velkého procenta vegetarián) až po kuny, lasičky sojky a vrány.

Dnes už nejsou šlechtici, kteří by vyjížděli na lov po svém panství, koneckonců byli li skutečně ušlechtilého ducha, jistě by to už v dnešní zplundrované přírodě nedělali, přesto si myslivci dál předávají své tradice, které jsou dnes už nesmyslné. Za totality převzali roli šlechtice pána panství komunističtí pohlaváři, dnes platící zbohatlíci místní nebo zahraniční. No a není li koho pozvat, zastřílí si s radostí zelení mužíci sami, přece se nestarali celý rok nadarmo, že?

0 0
možnosti
E

elektrodilnaLKV

28. 8. 2009 18:58
Ne nadarmo

se myslivcům říká Sdružení ozbrojených alkoholiků.

0 0
možnosti
JP

tewet

28. 8. 2009 18:08
Vážená slečno,

se zájmem jsem si přečetl Váš článek a zprvu jsem ten nenávistný podtext přisuzoval jen nepochopení smyslu reflexního oděvu. Bohužel jsem shlédl i některé vaše příspěvky v diskuzi a v nich vidím, jak se opájíte tou nenávistí k myslivosti. Nevím jestli je její příčinou nějaké příkoří z minulosti způsobené myslivcem nebo dnes velmi moderní boj proti novému "třídnímu nepříteli", myslivcům. Je smutné, že jako většina zde diskutujících lidí nemáte zájem racionálně přemýšlet o tom, jak se věci mají, o příčinách a důsledcích činností člověka v kulturní krajině.

0 0
možnosti
DB

Dana Bočková

28. 8. 2009 21:22
Re: Vážená slečno,

Ano ano, nejspíše je to jen můj problém, způsobený nepochybně neznalostí a nepochopením. :-)

0 0
možnosti
EP

EddieCz

28. 8. 2009 15:20
Diskuse nema smysl,

lovecka vasen dobre, sraobyly cech, vyborne. Mame male psy, kteri ulovi

tak maximalne mysi, snazime se aby nikde nebehali a nic nerusili. Ale

pokud na ne nekdo vystreli, vystrelim ja na nej. A strilim proklate

presne ;-€

0 0
možnosti
OV

Templ

28. 8. 2009 18:27
Re: Diskuse nema smysl,

Rozumím tomu dobře? Vy nosíte s sebou neustále zbraň? Pokud ano, nevím v čem se potom lišíte od popisovaných magorů.

0 0
možnosti
SS

Starej Sviňák

28. 8. 2009 13:55
Myslivci

Mam 4 vcelstva v remizku v poli, kde je asi 10 posedu. Pokazde, kdyz jdu rano ke vcelam, hlasite zpivam, piskam a stejne mam ukrutne hrachy, ze me myslivci sejmou. Hlavne, kdyz slysim, ze na druhem konci zasteka pes..... Fuj verbez.

0 0
možnosti
S

salamandra15

28. 8. 2009 13:46
Co vlastně myslivci dělají?

Žiju v malém beskydském údolí. V dřívějších dobách se myslivci o zvěř starali. Chystali seno na zimu, stavěli krmelce, které v zimě doplňovali. V současnosti je jejich jedinou činností odstřel, který si usnadňují tak, že si na podzim navezou 30 m od posedu vlečku s řepou, aby naučili zvěř k posedu chodit. 

V zimě pak údolím bloudí zelsáblá zvěř, která okusuje stromy a dosti často vyčerpáním padne. V zhledem k tomu, že  u nás bývá přes metr, letos v některých dnech i 2,5 m sněhu a dostupnost je špatná, až do jara se už pak v údolí nikdo z myslivců neukáže.

Osobně si myslím, že možnost vystřelit si by měla být pouze jako doměna za poctivou práci. Tu jsem z jejich strany neviděla již tak 15 let.

0 0
možnosti
V

v.moravan

28. 8. 2009 14:21
Re: Co vlastně myslivci dělají?

No kdyby celý národ pracoval tak poctivě jako mu jdete příkladem vy, tak není HDP v takových končinách jakých je ;)

0 0
možnosti
OV

Templ

28. 8. 2009 12:28
Není

fér se navážet do skupiny. Například se i mezi pejskaři najdou exoti...

0 0
možnosti
OB

-OB-

28. 8. 2009 11:15
Souhlas

Nelze než souhlasit, tak zajímavý článek tady již dlouho nebyl.R^

0 0
možnosti